måndag 13 oktober 2008

Torso (1973)


Torso (originaltitel I Corpi presentano tracce di violenza carnale, The bodies bear traces of carnal violence) är en synnerligen kompetent giallo signerad Sergio Martino som tyvärr inte riktigt håller hela vägen, främst tack vare ett väldigt ofokuserat manus och ett alldeles för långsamt mittenparti vilket är lite tråkigt då filmen har flera riktigt spännande sekvenser, tack vare stark regi av Martino.

En mördare iklädd en skidmask mördar kåta collegetjejer i Rom. Mer än så behöver man väl egentligen inte säga, men jag tar mig faktiskt friheten att prata lite mer om handlingen. Någon brist på misstänkta finns det absolut inte, som t ex killen som är nästan besatt av hjältinnan eller varför inte pervot som har ett stånd på torget som säljer just den typen av halsdukar som använts att strypa flera av kvinnorna. Hur som helst så väljer några av våra snygga huvudpersoner att fly bort från alla händelser och beger sig till ett hus på landsbygden, ovetande om att mördaren följer efter dem.

Filmens första halvtimme är riktigt bra där Martino bjuder på två väldigt spännande mordscener. Tyvärr så hamnar filmen i något sorts mellanläge efter det där det inte händer speciellt mycket innan det tar fart igen mot slutet. Det är fråga om ganska klassisk giallo här, och just de sekvenserna är mycket välgjorda och Martino pressar dem till max. Synd bara på alla transportsträckor där hjältinnan ser svår ut och försöker komma på vem som skulle kunna ligga bakom allt. Blodigt är det hur som helst, och även om specialeffekterna inte är helt klockrena så fyller de i alla fall sin funktionen, speciellt i scener där någon får sina ögon intryckta eller där ett offer blir påkörd och hans skalle mosas. Snaskigt gore är ju alltid bra och som grädde på moset får vi en hel del naket och lite lesbiska sexscener vilket alltid ökar underhållningsvärdet. Jag rekommenderar Torso till alla som gillar våldsfilmer av den italienska skolan.

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag gillar Torso, riktigt mycket, trots små svagheter här och där. Det brukar vara en person på olika forum, har glömt hans nick, som alltid hatar den eftersom han anser att det är en slasher istället för en giallo :)

Jocke Andersson sa...

Man får intrycket att en viss herr Carpenter kan ha sett den innan han gjorde Halloween, därav kan jag tänka mig att vissa uppfattar den som en slasher. Men nä, det är en giallo. :)

Fred Anderson sa...

Visst, tjejerna i huset är en del av slasher-mytologin... men det är helt klart en 100% giallo :)

Angående ögonintryckningen. Effekten i sig är inte så vass, men jag försöker inbilla mig att Martino medvetet försökte få ansiktet att se ut som ett dockansikte - som någon form av symbolik eller nåt ;)