torsdag 9 oktober 2008

10 skönaste våldsscenerna del 2

Mera våld!



Jag är löjligt förtjust i spektakulärt underhållningsvåld, det erkänner jag. Just den typen av överdrivet grafiskt våld som är så pass over the top att den inte går att ta på allvar. Därför så gör jag en till lista på härliga scener

Här är länken till första listan.


Nr 10.
Snyygg kameraåkning.

2003 års remake på Texas chainsaw massacre var en besvikelse, inget snack om saken. En snygg film som var helt poänglös förutom den brillianta ideén att casta R Lee Ermey som den psykopatisken sheriffen. Filmen började dock lovande med en scen där resenärerna plockar upp en lifterska som meddelar att de alla kommer att dö, blåser skallen av sig och sedan kommer en fin kameraåkning genom hålet i huvudet.

En deleted alternativ variant med ett extra öra som smackar i golvet här

Nr 9.
The Story of Ricky.

En sanslöst blodig rulle baserad på en manga där en oskydligt dömd snubbe rensar upp på fängelset. Filmens oerhört överdrivet blodiga fightscener har aningen ojämna specialeffekter, men scenen där Ricky slår sönder en motståndares hand så att benbitar flyger omkring gör nästan ont att se. Underhållningsvåld när det är som trevligast

Kolla in lite blandade gorescener här

Nr 8.
Inte skära, bara karva.

I Lucio Fulcis väldigt blodiga och inte alls dumma House by the cemetary finns en scen som gärna fastnar på näthinnan. Familjens barnvakt blir inlåst i källaren och dödad av elakingen - genom att han karvar sönder hennes hals i närbild. Det är inte fråga om ett vanligt snitt, sedan död utan mer som när man skär kött med fel kniv. Man måste ta i lite extra.

Här är filmens trailer - som innehåller de flesta gorescenerna.

Nr 7.
Slit upp det igen bara

I George A Romeros Dawn of the dead så blir en av huvudpersonerna biten i vaden av en zombie och det blir ju härligt infekterat såklart. Lite senare in i filmen så får ett blåansikte tag på bandaget och klämmer till så att såret spricker upp, som en övermogen jättefinne. Det verkar göra så ont, så ont. Ingen enormt grafiskt scen, men den fastnar på hjärnan....

Ca 3.15 in i det här klippet.

Nr 6.
Hiss plus huvud = lingonsylt

I Chris Walas rätt oinspirerade uppföljare till David Cronenbergs mästerverk The Fly så finns det i alla fall en scen som är fin. En säkerhetsvakt hamnar med huvudet i ett hisshakt samtidigt som hissen kommer ner. Splat. Tyvärr så hittade jag inget klipp eller ens en bild på det hela, men tänk er en huvudformad melon med extra ketschup som du kastar en hiss på så får du en hyfsad bild av det hela.

Nr 5.
Påse över huvudet

En av mina favoritsplatterrullar, Scarecrows, har en väldigt enkel men ändå så härligt effektiv scen där en av karaktärerna blir dödad av elaka fågelskrämmor. De drar en säck över huvudet på honom och hugger en stor kniv genom den. Egentligen alldeles för enkelt gjort, men tack vare den fina ljudeffekten så blir scenen riktigt härligt brutal. För att inte tala om när de sågar ena handen av honom strax innan.

Här kan man titta på det konstverket

(När vi ändå är inne på Scarecrows så finns det en till riktigt smaskig scen här. Orkar ni inte vänta så börjar blodet flyta ca 4.20 in i klippet)

Nr 4.
Ett rejält leende

Hatchet som kom härom året var en skön liten gorefilm med en scen som värmde mig om hjärtat. Psykopaten mördar ett äldre par väldigt brutalt genom att hacka sönder gubben med en yxa och slita sönder skallen på kvinnan.

Glappkäft. Scenen börjar ca 10 sekunder in i klippet.

Nr 3.
Köttyxan och mumien

Frank Agramas Dawn of the mummy är något så skönt som en zombiemumiefilm. Filmen är ganska cheezy men väldigt underhållande och har en scen som är en klassiker där mumien smackar en köttyxa i skallen på en slaktare. Inte alltför bra effekter men tack vare den fina ljudeffekten så är det en riktigt fin scen.

Här säger det splat

Nr 2.
Titthålet i Opera.

I Dario Argentos Opera gör en av karaktärerna (spelad av Daria Nicolodi, Argentos fd fru och mamma till Asia Argento) det stora misstaget att titta i titthålet i en dörr när mördaren står utanför. Mycket snygg sekvens.

Titta här

Nr 1.
Smaka på den här.

Den här scenen har varit en favorit ända sedan jag såg filmen första gången på grund av den är så härligt svart, absurd och överdriven. I Roger Cormanproducerade Alienkopian Forbidden World så huserar ett stort slemmigt monster på en koloni på en avlägsen planet. Inga vapen rår på besten innan den cancersjuke vetenskapsmannen offrar sig. Hur då? Jo, man skär upp honom levande, tar ut cancertumören och matar monstret med den, vilket resulterar i att monstret spyr upp sina egna tarmar och dör en väldigt plågsam död. Wow. Filmen är en riktig pärla och väl värd att se på grund av allt sleaze och för oss som växte upp med Tv-serien V så är det en extra bonus att få se June Chadwick, aka Lydia paradera omkring naken och bli spetsad på en tentakel via hennes naughty bits och som kommer ut i nacken.

Tyvärr så hittade jag ingen filmsnutt, men trailern duger gott nog.


Varför tittar alla konstigt på mig när jag säger att jag äger både Askungen och Aladdin på dvd?

7 kommentarer:

Anonym sa...

Ahhh... Scarecrows! Vet du om den finns på DVD?

Jocke Andersson sa...

Janne: Den finns. Kolla här t ex:
http://www.axelmusic.com/productDetails/027616085627

Anonym sa...

Tack för tipset!

Har fått för mig att den här filmen länge endast varit tillgänglig i bootleg-format, därav den annars ganska google-vänliga (och därmed överflödiga) frågan. ;)

Tobias Thuresson sa...

Det här var en kul lista! Mer sånt. Forbidden World måste jag försöka få tag på. Finns det nån dvd tro?

Jocke Andersson sa...

Janne: Det var väl så rätt länge, tills förra året någon gång när Mgm släppte den på en fin (dock fri från extramaterial) dvdutgåva... fin film hursomhelst. :)

Tobias: Den finns på en tysk dvd som är rätt ok, och inte helt omöjlig att få tag på. Finns till och med på xploited cinema. Utgåvan är helt ok. http://xploitedcinema.com/catalog/forbidden-world-limited-edition-p-760.html

Fred Anderson sa...

Mycket gobitar här! En av mina favoritsekvenser i Dawn of the dead är faktiskt vid den första husraiden, när maken tar ett bett ur sin frus (?) arm. Riktigt obehagligt, och otroligt grafiskt!

Sedan har yxan i magen från underskattade Michael Caine-rulle The Island blivit en favorit. Kort, men väldigt effektivt och grafiskt.

Fred Anderson sa...

Och Scarecrows är fantastisk! Kniven i huvudet är så enkelt genomförd, men utan tvekan en av de bästa "knivningar" jag sett på film.