söndag 11 maj 2008

Brain Damage (1988)




Frank "Basket Case" Henenlotters Brain damage är verkligen en udda film. Den unge Brian vaknar upp en morgon med ett hål i sin nacke. Snart så börjar han hallucinera kraftigt och får en tripp utan dess like. När han kommer ner på jorden igen så visar det sig vara verket av en liten penisformad parasit vid namn Aylmer som sprutat in något i hans kropp. Det visar sig vara något så oerhört beroendeframkallande att Brian snart finner sig vara slav under Aylmers alla önskningar, vilket består av en önskad diet på hjärna. Människohjärna helst av allt. Till en början bryr han sig inte om det, då han knappt är medveten om vad som händer under tripparna men när han vaknar upp varje morgon täckt av blod och hans flickvän börjar ty sig mer och mer till hans bror så börjar han få nog. Problemet är bara att beroendet är väldigt, väldigt starkt.

Är detta en antidrogfilm maskerad som en 80tals gorefilm? Eller kanske en gorefilm med ett budskap? Jag har ingen aning men det är väldigt underhållande. Henenlotters manus är humoristiskt och lite tankeväckande, men det för inte tankarna till någon direkt antidrogpropaganda. Aylmer är en hysteriskt rolig liten varelse med en röst som en äldre man och scenen där han sitter och sjunger gamla showtunes i ett tvättställ är en klassiker. Gorescenerna är även de inte av denna värld, speciellt i den scen där en väldigt hög Brian går på klubb och hamnar i en situation där en ung kvinna ska ge honom oralsex, varpå hon finner något annat innanför hans gylf. Den scenen klipptes bort för att inte få en x-rating, men finns med på Unrateddvdn. Hela filmen är totalt sanslös faktiskt, och det enda som sänker filmen är de bitvis ganska taffliga kulisserna och de väldigt ojämna skådespelarinsatserna. Rick Hearst som Brian gör ett helt ok jobb dock, och gick vidare till att bli såpaskådis på heltid i serier som General Hospital och The Bold and the beautiful (Glamour i Sverige). Varför står det ingenting om Brain Damage på din officiella hemsida, Rick? Makeupeffekterna är även de ganska billiga men de fyller absolut sin funktion. Utöver detta så är det snyggt filmat i ett skitigt New York som passar alldeles utmärkt till filmens tema och man förstår verkligen varför detta är en riktig kultfilm.

Lite onödig trivia: Gordon MacDonald som spelar Brians bror är tillsammans med Holly Hunter. Undrar om de diskuterar Brain damage på julmiddagarna?

Inga kommentarer: