söndag 18 maj 2008

Vengeance of the zombies (1973)



Paul Naschy i en trippelroll, zombier och ett antal fina spanska senoritas i olika steg av nakenhet? Det låter ju som ett perfekt recept för en seg söndagseftermiddag, eller hur?

Den unga Elvira Irving har precis begravit sin älskade kusin och söker sin tröst i religionen. Hon har träffat den Indiska gurun Krisna och tycke har uppstått. När resten av hennes familj blir mördad av en mystisk maskerad man och hans lättklädda zombier så söker hon sig till Krisnas herrgård på den engelska landsbygden, ovetandes om att orsaken till hennes plågor finns just där.

Tyvärr så är detta en av Naschys mindre lyckade filmer, mycket beroende på den uppenbart väldigt låga budgeten och en hafsig regi av Leon Klimovsky. Kulisserna som använts är en orgie i gräsliga pastellväggar och vobbliga kryptor. Utomhussekvenserna är lite bättre, men inte mycket då dålig klippning förstör ännu mer. De lättklädda flinande zombierna som springer omkring i slowmotion är mest skrattretande och det enda som ger någon form av skräckkänsla är Naschys roll som den onde, brännskadade tvillingbrodern som springer omkring och mördar i den klassiska utstyrlsen med slokhatt och olika masker. Musiken är ett kapitel för sig. Av någon anledning så valde man att låta Juan Carlos Calderón gör soundtracket och det han spottade ur sig var något som låter som om det var gjort för en helt annan film. Svängig jazzmusik kan vara trevligt ibland men inte till en skräckfilm. Detta låter som om det skulle vara gjort för en agentfilm liknande.

Skådespeleriet sitter dock som det ska. Naschy har uppenbarligen lika roligt som vanligt i rollerna som Krisna, den onde tvillingbrodern och till och med Satan själv i en drömsekvens och de övriga rollerna gör ett bra jobb. Romy och Maria Miller är både vackra och kompetenta som Elvira Irving respektive Kala och Maria Kosty dyker upp i en liten roll som hembiträde med en egen agenda vilket hon gör med ett leende på läpparna. Blodet flyter på rätt bra emellanåt så egentligen har filmen alla ingredienser den behöver. Synd bara att receptet inte var så bra nedtecknat.

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag tror jag ägde den här på en gammal Video Invest en gång i tiden. Försökte se den, men hade inte tålamod att se klart :)

Jocke Andersson sa...

Zombies blodshämnd va? Rätt cool titel... :)

Fred Anderson sa...

Titeln är så ball att man får ståpäls :)