lördag 3 maj 2008

Diary of the dead (2007)


Äntligen är George A Romero tillbaka med en ny zombiefilm och mina förväntningar var höga. Land of the dead var en mindre besvikelse, mest pga en R-rating som drog ner på gore, men även på ett rätt tråkigt manus som inte riktigt hade det där lilla extra som Romeros tidigare zombiefilmer haft. Men hur är då Diary of the dead?

Diary of the dead verkar utspela sig ungefär samtidigt som de två första Dead-filmerna, då man får följa en filmskoleklass på flykt undan den katastrof som precis börjat. En av eleverna beslutar sig för att göra en film av det hela, för att visa sanningen och det är därför filmen är helt filmad ur en kameramans synvinkel. Detta fungerar faktiskt inte så dåligt, då det inte är fråga om någon form av Blair Witch-skakighet. Vi får följa eleverna när de flyr i en stor husbil på väg hem till sina familjer, och de människor de stöter på i det samhälle som är på väg att falla samman. Manuset är välskrivet och Romeros lilla extra handlar den här gången om det internetsamhälle vi skapat, som fortfarande överlever medan våran fysiska tillvaro ramlar i småbitar och det sätt som man kan använda det för att få fram sanningen då regeringens information angående zombiefarsoten är tydligt censurerad. Det som Romero vill säga är ganska intressant men fungerar inte riktigt till 100% då det tar ett bra tag innan själva konceptet med dokumentärfilmandet känns genuint. I början av filmen störde åtminstone jag mig väldigt mycket på huvudpersonens skäl till att vilja filma allt och han är lite för påträngande för att man ska kunna se det som något positivt. Detta fungerar dock bättre och bättre ju längre filmen fortlöper, vilket kanske var Romeros tanke från början. Hela konceptet fungerar faktiskt väldigt bra i just en sådan här situation, för att skildra människor på flykt och som sådan är filmen mycket bra. Jag saknar dock de lite mer vuxna, och mer välskrivna karaktärerna från Romeros tre första zombiefilmer men det är väl kanske tyvärr så att han vill nå en mer ung publik, vilket inte borde vara några större problem egentligen med tanke på vilken legend han är, speciellt inom gorefilmsgenren.

Nåja, nog om manus. Diary of the dead är en bra film, och Romero slår fortfarande 99% av alla andra zombiefilmer på fingrarna. Är då filmen blodig? Svaret är ja, men inte så blodigt som det var förr. Massor med squibs och dylikt, men inga tarmutslitarorgier som det var på den gamla goda tiden. Ungefär som Land of the dead alltså. Diary är dock bättre än Land överlag så det bådar gott inför framtiden, speciellt som det skriker uppföljare om filmens slut.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Fast i unrated-versionen av Land of the dead var det en tarmutslitning i alla fall :)

Jag älskade faktiskt Land of the dead och den har vuxit väldigt mycket, men om du nu påstår att Diary är ännu bättre så kan jag knappt vänta!