söndag 4 maj 2008

The Hive (2008)

Jag har aldrig varit speciellt intresserad av filmer med elaka, människoätande myror, annat än om Bert I Gordon är involverad, men något angående The Hive tilltalade mig. Filmen känns dock lite mer som en tv-pilot eller ett långt avsnitt av en tv-serie, även om den får en liten boost av att vara inspelad på location i Thailand.

På en ö någonstans i Thailand så brukar en stor myrkoloni försöka breda ut sig ganska regelbundet, någon gång varannat år eller så. När filmen börjar så har detta skett igen men något är fel. Myrarmén är kolossalt mycket större än vanligt och uppvisar ett mer intelligent beteende. När ett specialteam anländer på platsen så upptäcker de även att hären består av flera olika typer av myror, något som inte uppstår i naturen vanligtvis. Nu börjar kriget, och det blir mycket laser, men vissa av teammedlemmarna är inte så säkra på att man borde utrota de här myrorna...

Det här är inte någon skräckfilm, utan mer åt håller scifi, även om den har lite inslag av människor som äts upp. Det fokuseras mer på det scifielement som introduceras i början av filmen och då det team som blir ditskickade för att rensa upp använder sig av laservapen så får man lite scifichannelkänsla. Mycket riktigt så är det också en scifichannelproduktion efter en liten koll på imbd.com. Budgeten är uppenbart inte speciellt stor och specialeffekterna är därefter. De är dock aningen mer ambitiösa än vanligt så det fungerar hyfsat även om det är väldigt uppenbar CGI. Storyn är inte något speciellt och är faktiskt lite väl luddig när det gäller att driva storyn vidare. Man får aldrig någon riktigt klar bild till varför myrorna beter sig som de gör, och varför de försöker kommunicera med människorna mot slutet av filmen. En bihistoria angående en person som blir "infekterad" av en myra som kryper in i örat på honom är överlag väldigt konstig och stämmer inte riktigt in på de övriga myrornas beteende då han blir väldigt aggressiv och helt plötsligt vill blåsa bort alla myror med kärnvapen. Nåväl, det är en helt ok liten rulle som lever på sitt snygga Thailandfoto och en ambitiös story som är rätt intressant, men som tyvärr inte får den upplösning jag skulle önska.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag undrar om detta är samma bolag som gjort två andra mördardjurfilmer i Thailand, oftast med amerikanska skådisar. Croc heter en och den andra låter roligare, Blood Monkey :)

Jocke Andersson sa...

Du har helt rätt. Det är dem, Thai Occidental Productions. :)

Fred Anderson sa...

Då kanske jag ska köpa Blood Monkey i alla fall :) Hur var production valuen på The Hive?

Jocke Andersson sa...

Som en vanlig Scifichannelrulle ungefär, fast med plus i kanten för djungelmiljöerna.