lördag 2 augusti 2008

Female Prisoner 701: Scorpion (1972)




Female Prisoner 701: Scorpion är första delen i en serie framgångsrika WIP (women in prison) rullar från japan som nu äntligen kommit till övriga världen i fina dvdutgåvor. Att den är fylld med våld och naket är inget som förvånar, men att det är en väldigt stiliserad film med stark regi kanske kommer som en chock!

VI får följa den vackra Meiko Kaji som Nami Matsushima, en ung kvinna som träffat sin första stora kärlek, narkotikapolisen Sugimi. Kärleken verkar vara besvarad och han övertalar henne att hjälpa honom genom att gå undercover för att ta reda på information om knarksmugglare. Det hela visar sig dock ha varit en ond plan för att han skulle få åtkomst till mutor från knarksmugglarna och Matsu blir våldtagen och förnedrad. Galen av hämndbegär försöker Matsu mörda Sugimi, men det slutar i att hon blir kastad i fängelse. Hämndbegäret finns dock kvar men först måste hon överleva fängelset där de flesta har ett ont öga till henne, speciellt fängelsedirektören vars ena öga blivit förstört tack vare henne. Mycket blod och tuttar alltså.

Nog är det fråga om ren och skär exploitation, det är inte fråga om något annat. Scen efter scen med nakna kvinnor i duschar eller speciella inspektioner avlöser varandra så den kvotan fylls ganska snabbt. Alla män är flinande svin som bara vill utnyttja kvinnor och fängelsevakternas dagar verkar bara gå ut på att tortera Matsu. Tack vare att Matsu inte ger direktören vad han vill ha gör att han tar ut detta på alla andra fångar vilket leder till mordförsök på mordförsök, men Matsu är fast inställd på att överleva. Vid ett tillfälle så skickar direktören in en kvinnlig polis i Matsus isoleringscell, men detta resulterar i att Matsu förför henne i en fin lesbisk sexscen och gör allt för att få komma tillbaka. Det här låter ju som det gamla vanliga men Shunya Ito är ingen vanlig regissör utan väljer att hårt styra färger och ljus för att få det som han vill ha det. De vanliga fängelsescenerna är kalla och skitiga, precis som det skall vara, men flashbackscenerna är filmade som en teater där man drar undan kulisserna för att ge plats åt nästa scen. Otroligt snyggt. I en annan scen så försöker en medfånge mörda Matsu med en bit glas och scenen filmas med rött filter och medfången sminkad som en demon, vilket blir oerhört effektfullt. Mot slutet av filmen så gör fångarna revolt och Ito förstärker effekten genom att lägga på en blodröd himmel vilket gör undergångsstämningen total. Filmen är fylld av sådana detaljer vilket ger det hela det där lilla extra. Detta är uppenbarligen också en av Quentin Tarantinos influenser till Kill Bill, vilket man märker på de liknande detaljerna och den musik han plockat från den.

Denna vackra och blodiga film rekommenderar jag till alla fans av exploitation och WIPfilmer.

Inga kommentarer: