söndag 10 augusti 2008

The Unseen (1981)


Jag gillar Usa. Det är ett oerhört vackert land med en löjligt storslagen natur och en ganska skön kultur som passar mig. Säga vad man vill om dess politik men landet i sig är väldigt trevligt. På den senaste turen dit passerade vi ett mysigt litet ställe längs Route 1 i Kalifornien som hette Solvang, en liten stad som grundats av danska invandrare. Det var en väldigt udda känsla att gå omkring på gatorna där, där det såldes diverse danska prylar, och även en hel del svenskt. Speciellt konstigt var det i butiken som spelade svenska julsånger i september och i butiken som sålde dalahästar från Nusnäs. När nu Code Red släppte en gammal 80talsrulle som utspelar sig i Solvang så var jag ju tvungen att skaffa den.

Barbara Bach spelar en kvinnlig nyhetsreporter på uppdrag att göra ett reportage om en festival i Solvang (Jag tror att vi var där samma dag som just den festivalen skulle dra igång). Väl på plats visar det sig att deras hotellbokning inte finns registrerad och det finns inte ett ledigt rum i hela Solvang. Till slut, ett antal mil bort från danskbyn mitt ute i ingenstans i någon liten håla lyckas de få tag på ett rum hos en äldre herre i ett gammalt hus. Han bor där med sin syster som verkar aningen nervös men tjejerna i nyhetsteamet är bara glada att ha någonstans att bo. En av tjejerna känner sig lite krasslig och stannar kvar för att kurera sig medan de andra åker till Solvang för att göra reportaget men efter ett synnerligen tilltalande nakenbad kommer något upp ur en lucka i golvet och drar ner henne. När de andra kommer tillbaka påstår den äldre herren att hon bara är ute på en promenad men han vet betydligt mer än vad de anar...

Det här är en sån där trevlig film. Den är välspelad och välgjord men inte speciellt spännande eller skräckaktig. Orsaken till allt som händer är inte speciellt intressant tyvärr, man har sett det förut, både bättre och sämre utfört. Tiden i själva Solvang är väldigt liten så där blev jag ju givetvis lite besviken. Annars finns det inte så mycket att säga om filmen. En godkänd liten halvdan rysare som duger fint en seg eftermiddag men som egentligen är rätt svår att rekommendera då den saknar bett och det enda som sticker ut lite är det rätt roliga skådespeleriet av Sydney Lassick som husägare där han spelar över lagom härligt och man ser att han väldigt roligt. Utöver detta, inte mycket. Filmen får betyget Mja.

Inga kommentarer: