måndag 9 mars 2009

H. P. Lovecrafts Road to L (2005)


Här har vi något intressant: En film av H.P Lovecraftfans för H.P Lovecraftfans. Enligt manuset så besökte Lovecraft Italien 1926, reste runt i de skummare delarna och hittade saker som han använde för att skapa Chtulhumyterna. Filmmakarna har varit väldigt noggranna och detaljerade för att få in sin skapelse som en avlägsen del av det vi läst om tidigare och där har man gjort ett mycket bra jobb. Problemet är bara att man fokuserat alldeles för mycket på det och glömt att göra en skräckfilm.

Road to L är en så kallad Mockumentary, en fejkad dokumentär i stil med Cannibal Holocaust där ett filmteam reser till den delen av Italien där Lovecraft ska ha rest, i spåren av en ung italiensk student som försvann 7 år tidigare efter att han hittat det tidigare okända dokumenten om Lovecrafts resa. Lokalbefolkningen är inte direkt förtjusta i att de börjar rota i de gamla legenderna och det blir inte direkt bättre av alla interna bråk inom gruppen. Man börjar dock närma sig de mystiska områden som Lovecraft skrivit om, ledtrådarna verkar allt klarare och mystiska saker börjar se.

Som Lovecraftfilm är detta nog den mest detaljerade och välgjorda jag sett, åtminstone till det jobb man lagt ner för att placera detta inom Cthulhumyten. Miljöerna är helt sagolika där filmmakarna passerar genom små byar runt floden Po och de sankmarker som ligger däromkring och man har verkligen gjort bra val av platser. Konceptet med dokumentärfilmandet fungerar även detta mycket bra, även om man kanske tröttnar lite på allt gnällande inom gruppen. Filmen genomsyras av en skön stämning, och som mockumentary fungerar det bra och är bitvis riktigt intressant, till stor hjälp av den sköna musiken. Vad man däremot misslyckats med är att göra det hela skrämmande. Skräckbitarna är helt enkelt för korta och för utspridda. Man får aldrig den där råa skräcken som man vill ha av en seriös Lovecraftfilm och därför blir betyget därefter. Det finns några scener här och var som är smått obehagliga, men det hade verkligen behövts mer. Det hela är väldigt kompetent och välgjort, men aningen ljummet. Gillar du Lovecraft så är detta inget som du ska låta hindra dig, det är en av de bättre filmerna jag sett i den genren.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Vart köpte du den här? Du har nog nämnt det för mig, men nu har jag glömt bort det.

Jocke Andersson sa...

Diabolikdvd.com. De har den fortfarande i lager.