tisdag 24 mars 2009

The Sick House (2007)



Här har vi en liten film som inte kommer att vinna några priser men som oförtjänt verkar ha fallit under radarn. Det är lite trist då jag verkligen gillade den, och även om den inte har några direkt originella idéer så är det fortfarande 90 mycket underhållande och stämningsfulla minuter.

En amerikansk arkeolog i London vill gräva ut ett gammalt sjukhus men hälsovårdsmyndigheterna ska riva det då man hittat spår av böldpest nere i källaren. Hon är dock fast besluten att få rota där och bryter sig in natten innan huset ska ner. Det står givetvis inte på förrän hon börjar hacka i väggar och släpper lös något som funnits där väntande ända sen den stora pesten lamslog London på 1500talet. Samtidigt så stjäl några ungdomar en bil och åker ut på en rejäl fylletur, som resulterar i att de lyckas köra på någon, totalkvadda bilen och ta tillflykt i ovan nämnda byggnad. Nu finner de sig alla instängda i byggnaden, jagade av den forne pestdoktorn som fortfarande finns kvar och alla hans Silent Hill inspirerade minions. Tegelväggar dyker upp där dörrar tidigare fanns och de instängda börjar dö, en efter en på lagom grisiga sätt.

Man hör ju på storyn att det inte är något direkt originellt, och det känns som om filmmakarna inte bryr sig om det. Man har istället koncentrerat sig på maximal stämning och där har man lyckats ganska bra. Det nerlagda sjukhuset och tunnlarna under det är fina inspelningsplatser som är rätt skönt förstärkta av en ganska grå färgskala och en lagom skakig kamera. Skådespeleriet är ok, speciellt med tanke på de rätt svaga karaktärer som de har att jobba med. Men filmens höjdpunkter är de varelser som befolkar sjukhuset. Den gode pestdoktorn själv är en riktigt skön skapelse, en lång jäkel med en konstig näbb som rör sig väldigt udda. Han och de andra små sakerna som springer omkring är helt klart inspirerade av Silent Hill spelen och för min del på ett bra sätt. De ser riktigt elaka ut och tillsammans med några korta men trevliga gorescener, och en del slem och maggotar så blir stämningen och obehaget riktigt skönt. En bra, om småklyschig, liten skräckis som passar bra en kväll i soffan.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Låter ju trevlig, den här! Får bli en kik. Annars är det väldigt svårt att navigera bland all skräck som släpps nuförtiden, tycker jag. Många av rullarna är ju så infernaliskt tråkiga. På denna blogg har man fått några fina tips dock, och det tackar man för =)

Jocke Andersson sa...

Mr_v: Det var så lite så ;)