lördag 7 mars 2009

Taken (2008)


Tack vare att Liam Neeson tackade ja till att göra Taken så gick den från en bfilm till en hård jävla rulle som antagligen varit helt värdelös med någon annan skådis. Manuset är simpelt, utan att egentligen engagera speciellt mycket men tack vare Neeson så fungerar det. Jag tror inte det finns någon annan skådespelare som hade kunnat ro hem det här. Liam Neeson spelar Bryan Mills, en före detta hemlig agent som slutat sitt jobb för att komma närmare sin 17åriga dotter. När dottern blir kidnappad av människosmugglare under en resa till Paris så blir han arg. Mycket arg. Han har 96 timmar på sig att hitta henne innan hon försvinner för gott och då kan man inte gå varsamt fram.

Ni hör ju själva att det här hör hemma i någon 80talsrulle med Michael Dudikoff eller Seagal. Här finns det ingenting man inte sett förut, men som ändå funkar bra tack vare Neeson. Dialog som denna skulle man bara flina åt i en mindre film:

"I don't know who you are. I don't know what you want. If you are looking for ransom, I can tell you I don't have money. But what I do have are a very particular set of skills; skills I have acquired over a very long career. Skills that make me a nightmare for people like you. If you let my daughter go now, that'll be the end of it. I will not look for you, I will not pursue you. But if you don't, I will look for you, I will find you, and I will kill you."

Liam Neeson får sådant att verka trovärdigt. Han är med i varenda scen i filmen och han äger varenda sekund med en intensitet som får Jack Bauer i 24 att verka göra en tolkning av Jon Lovitz. Alla andra skådespelare och karaktärer är sekundära. Inte ens skurkarna är speciellt färgstarka, bara ett hinder i vägen mellan Neeson och hans dotter. Sen ska man givetvis se den engelska dvdutgåvan som är längre och hårdare än bioversionen. ex: " alternate electrocution torture sequence. In the original version, Neeson stabs two metal spikes into the legs of his hostage and connects the jump leads to them. "
Betydligt hårdare.

Gillar du Liam Neeson så är detta ett klockrent val. Taken är en europeisk variant av Bournetrilogin, men med den stora skillnaden att den har en man i huvudrollen, istället för Bourne som har en person som fortfarande kommer att se ut som Anderssonskans Kalle på sin dödsbädd. Att storyn är rätt svag i Taken är ett minus, men Neeson höjer filmen rejält, och han hjälps rejält av ett rappt regiarbete. Det här är lättsmält underhållning när den är som bäst och om det inte redan märkts så gillade jag den här filmen starkt. Mycket väl godkänt.

5 kommentarer:

mamoulian sa...

Ja, att det är en simpel historia glömmer man helt bort när Liam drar åt tumskruvarna i sitt skådespeleri!

Att han var en av världens bästa skådisar redan innan, visste man ju... men detta är något av det allra bästa han gjort. Allting är klockrent - hans dialoger, actionscener och hela utstrålning med tuffhet och känslor...

Och låt oss inte längre tala om det där javla miffot Matt Damon... Jämför med Chamberlain istället och Neeson vinner på poäng.

Andreas sa...

Minns inte om vi pratade om den här efter att jag sett den?Anyhoo; agreed!

Tobias Thuresson sa...

Klockren film. Commando för 2000-talet utan all extra ost. Kommer köpa denna när det finns monetära medel.

Anonym sa...

En riktigt bra film enligt mig, överraskande bra. Avslöjar du inte lite för mycket av filmen när du berättar om hans tortyrfärdigheter? Har också just recenserat den i bloggen.

Jocke Andersson sa...

J: Kanske lite. Men jag tycker det är rätt ok eftersom jag åtminstone inte nämnde vem han torterade. :)