tisdag 31 mars 2009

Död Snö (2008)


Att det ska vara så jävla svårt. Ja, att göra nazizombiefilmer alltså. Shock Waves är en klassiker och Outpost från 2007 är ett mycket bra försök, men sen då? Vem som helst inser ju att det antagligen är världens coolaste filmgenre. Nu så visar Norrmännen, som på senare år bevisat att det går att göra bra genrefilm i Skandinavien, var skåpet ska stå.

Fast först av allt så vill jag skämmas lite. Sån här film ska man, som jag gjort, inte tanka hem. Den ska köpas på dvd, helst i någon special edition i form av en nazihjälm. Men, jag kunde inte hålla mig. Förlåt. Jag ska köpa den norska dvdn så fort den släpps. För sånt här ska stödjas.

Död snö är alltså en riktigt underhållande film som börjar relativt spännande och övergår i en fin orgie i tarmar och krossade skallar. Perfekt är den väl kanske inte och den svaga punkten är väl egentligen storyn. Inte för att den är dålig, men vi har sett upplägget många gånger förut. Sex stycken läkarstudenter åker upp till en stuga i fjällen för att festa lite. Väl där stöter de på en skum snubbe som berättar historien om vad som hände i regionen undet kriget då de ockuperande naziststyrkorna stal massor med guld och flydde upp i fjällen mot krigets slut för att aldrig ses igen. Givetvis står det inte på förrän nazizombierna står som spön i backen och nu börjar gorefesten.

Nä, någon unik story är det verkligen inte men den fyller absolut sin funktion och den levererar också relativt roliga karaktärer, klyschiga men roliga. Skådespelarna själva verkar ha ganska roligt och det gör att man aldrig har tråkigt, även i den aningen långsamma första halvtimmen. Nazizombierna själva är fina skapelser och jag förstår inte varför det är så sällan som man stöter på dem i film. När blodet väl börjar flyta så är det en blandning av ok cgi och gamla skolans makeup och det i en alldeles lagom takt. Det enda som jag egentligen störde mig på var att regissören inte utnyttjar det underbara snölandskapet bättre, det är alldeles för många närbilder. Ett fett widescreenfoto hade alltså gjort susen, men fotot är absolut inte dåligt. Vi blev nog bortskämda efter Fritt vilt. Nåja, småsaker. Filmen är ju knökfull med sådana här små godingar:



Nu får vi verkligen hoppas att nazizombiegenren får en nytändning. Ett pluspoäng för att den vanliga småtjocka skräckfilmsnörden faktiskt får knulla lite också.

4 kommentarer:

Andreas sa...

Håller med dig om att Död Snö var en trevlig upplevelse. Visserligen inget nytt under solen, men definitivt en bra "homage" till genren, med bra effekter/makeup och mycket skön humor.

Weekend Video sa...

Zombiesarna var sköna men resten var ingen höjdare. Dock starkt av norrbaggarna att göra en sådan film. Bara synd den inte blev så värst bra.

Den Lekande Människan sa...

Död Snö skriver vi upp på "ska-se-listan".

-Kul att ha hittat hit!

Jocke Andersson sa...

DLM: välkommen! :)