lördag 14 mars 2009

Scorpion with two tails (1982)


Först. spana in det läckra omslaget. En sådan film måste man ju ha i sin samling. Att handlingen verkar väldigt spännande gör ju inte saken bättre. En amerikansk arkeolog håller på att gräva ut Etruskiska gravkamrar i Italien och blir mördad på köpet. Samtidigt så får hans fru konstiga visioner om mord, som senare visar sig slå in. Hon reser till Italien och börjar nysta i vad som hänt och snart så börjar folk droppar av en efter en. Låter ju intressant, eller hur? Regi av Sergio Martino, musik av Fabio Frizzi och med bla Paulo Malco, Claudio Cassellini och John Saxon lovar ju ännu mer. Ack så besviken man kan bli ibland.

Problem nummer ett är att filmen från början är en 200 minuter lång miniserie inspelad för Italiensk tv, som blivit nedklippt till knappt hälften, vilkar resulterar i att en hel del av handlingen försvunnit, vilket tydligt visas på dvdn där 15-20 minuter med intressanta scener som bara finns i tv-serien visar att flera stämningsfulla scener fått stryka på foten. Musiken är bra, men snart så känner man igen mycket av den från Lucio Fulcis Beyond och det känns lite konstigt när man är van att höra den till helt andra scener. Att filmen är helt blodlös gör inte saken bättre. Alla mordscener sker på samma sätt, brutna nackar och det tröttnar man på snart. Filmen är absolut inte värdelös men de negativa sakerna överträffar tyvärr de positiva. Detta är synd då filmen annars är ganska välgjord. Sergio Martinos regi känns lite avspänd, men han lyckas ändå få till en och annan riktigt stämningsfull scen. Något som är bra är att den ser mycket bra ut, med fina Italienska inspelningsplatser och läckra grottor och gravkamrar. De Italienska skådespelarna är faktiskt för en gångs skull riktigt bra dubbade med grova Italienska accenter vilket passar alldeles utmärkt och skådespeleriet är överlag helt ok. Synd bara att det hela känns lite splittrat tack vare att så mycket material är borta. Urbota tråkigt blir det väl aldrig i alla fall och i slutändan så är det hela en godkänd liten thriller/giallo med övernaturliga undertoner.

1 kommentar:

Fred Anderson sa...

Det är en ok rulle, även om den har enorma brister. Jag tycker bristen på blod gjorde att den förlorade en hel del nerv. Det jag gillade var grott-scenerna, och det som rent fysiskt hade med de gamla etruskerna att göra. Där mellan så är den ganska trist.

Men SÅ dålig som vissa recensenter hävdar att den är kan jag inte riktigt hålla med om.