måndag 3 augusti 2009

La Scorta (1993)


La Scorta är inspirerad/baserad på sanna händelser och handlar om fem män som utses till livakter åt en domare i en maffiainfekterad stad i Sicilien. De har allting emot sig: Maffian, de lokala politikerna och givetvis så ska det tjafsas lite inom gruppen också då alla hamnat där de hamnar på helt olika sätt. Mandalesi t ex (spelad av Claudio Amendola som ser ut som the lovechild of Michael Pare och Jeff Stryker) blev utmanövrerad av korrupta politiker i Rom och försöker på nytt utföra sitt jobb, denna gången i sin hemstad. Corsale har problem med sin familj där frun inte är så nöjd över hans yrkesval, speciellt när okända personer ringer hem och berättar vilken färg deras barn har på sina jackor. Domaren själv har givetvis också familjeproblem, och har därför valt att försöka ta itu med korruptionen med hårdhanskarna. Inte alltför lätt.

Detta är trots sitt snygga dvdomslag ingen actionfilm. Man kan till och med se det som att huvudpersonerna gör ett alltför bra jobb med att skydda domaren. Det är mer fråga om tät spänning, ovissheten om vad som kan ligga bakom nästa hörn. Det är dock rappt och läckert filmat, och även om det kanske inte händer så mycket som man skulle önska om man nu fått för sig att detta skulle vara en actionfilm så är det alltid väldigt spännande och musiken av Ennio Morricone gör inte direkt saken sämre. Skådespeleriet är överlag mycket bra och känslan av ett sammanslutet team som även delar på sin fritid känns äkta. Tyvärr så puttrar det hela ut i ett aningen pessimistiskt, men inte speciellt chockerande slut som gör att det i slutändan känns som pilotavsnittet till en tv-serie.

Den tv-serien hade antagligen blivit riktigt jävla bra. Det är väl så, precis som i Sicilien, att man inte alltid får som man vill.

Rekommenderas till älskare av maffiafilm och täta thrillers överlag.

4 kommentarer:

Weekend Video sa...

Herre jävlar vad herrn fått upp tempot! :D

Jocke Andersson sa...

Jag ligger ju efter!!! :) Har två till som jag ska försöka prångla ut idag eller imorrn... :)

Ninja Dixon sa...

Såg du den här för att vi snackade om Bläckfisken häromdagen? :)

Jocke Andersson sa...

Fred: Jag tror inte det... jag gick igenom min hög med osedda filmer och hittade den... kanske omedvetet? :) fast jag har haft ett rejält Italiensug sen jag dels lästa Gamorra och dels var i Rom en vecka. Så vem vet? :)