måndag 17 augusti 2009

Rosso Sangue (1981)




Rosso Sangue aka Absurd är en klassiker inom splatterfilmskretsar. Många av oss har tillbringat flera timmar vid tv:n med en suddig fjärdekopia och avnjutit Arristide Massacessis orgie i gore där den reslige George Eastman aka Luigi Montefiore spelar den längsta massmördaren i filmhistorien. Än så länge så har det inte funnits någon vettig dvdutgåva men nu har Mya communication gjort slag i saken och släppt den på dvd under namnet Horrible. Är filmen verkligen så "klassisk" som man minns den?

Eastman spelar Mikos Stenopolis, en genmanipulerad grek som inte kan dö så lätt. I samband med detta så har han uppenbarligen blivit en psykopatisk mördare som dödar alla han stöter på. Edmund Purdom spelar en präst som var inblandad i experimentet som nu är på jakt efter den 206 centimeter långa psykopaten. Det hela urartar till en en ganska blodig Alla Helgons blodiga natt situation och ett rätt roligt slut.

Ok, först och främst så är jag lite besviken på Mya. Utgåvan ska visst vara komplett med ca fem minuter är av riktigt dålig kvalite, då de verkar komma från ett dåligt vhsband. Det är dock inte det jag stör mig mest på, där Myas största fel är att inkludera ett italienskt ljudspår och ingen engelsk text. Ren lathet eller? Nåja, i överlag är det en ok utgåva, och den passar in fint i min samling. Vad som däremot inte är så bra är själva filmen. Eastman fungerar bra som psykopat, men resten är en billig klyschfest med några av de absolut billigaste specialeffekter jag någonsin sett. Man har helt enkelt använt grishud för att den påminner om människohud och i den klassiska scenen där en gubbe får sin skalle itusågad i en bandsåg ser man klart och tydligt att det är en spädgris eller liknande som man sågar i. De flesta av specialeffekterna ligger dock snäppet ovanför den klassen men skadan är redan skedd. Filmen har inte direkt något av det här flytet som en bra slasher ska ha, utan känns mest bara som att man spelat in lite scener på måfå och klippt ihop i efterhand. Massacessi var dock en kompetent yrkesman så förutom de billiga effekterna så ser filmen bra ut och man får faktiskt till lite spänning mot slutet. Men annars ser jag nog hellre om Anthropophagous, vilken denna är en inofficiell uppföljare till, en betydligt sleazigare, smutsigare och underhållande film

1 kommentar:

Ninja Dixon sa...

Äsch då! Du fick den först!