onsdag 19 augusti 2009

Zombi 3 (1988)



Jag tror att Zombi 3 var dömd redan från början. Detta skulle ju bli Lucio Fulcis efterlängtade uppföljare till Zombi 2 efter en serie halvdana filmer och det var inte bara jag som verkligen såg fram emot den. Att Fulci blev sjuk eller hur det nu var och lämnade inspelningen efter 50 inspelade minuter gör ingen skillnad - problemet med filmen heter Claudio Fragasso. Istället för den kalla, obehagliga stämning som fanns i Fulcis original så har vi en actionfilmssörja full med uselt koreograferade fighter. Visst, det är underhållande, men på fel sätt.

Det börjar dock bra. Till tonerna av Stefano Mainettis sköna synthdisco så landar en helikopter någonstans vid en militär anläggning i Filippinerna. En van kör fram till platsen och beväpnade män börjar skjuta på soldaterna i helikopterna. En av männen stjäl en behållare från helikoptern och flyr till fots, jagad av helikoptern. Behållaren brister efter att den blivit träffad av en kula från helikoptern och en blåaktig vätska sipprar ut och infekterar mannen. Jajamensan, han är smittad av DEATHONE, ett militärt projekt som går ut på att väcka de döda till liv. Detta resulterar i att vi får följa några soldater och några unga tjejer när helvetet bryter löst och man får barrikadera in sig på ett hotell och det är nu det börjar gå utför.

Detta är alltså en rejäl besvikelse, mest av den anledningen att det som en uppföljare till sjuttiotalsrullen är riktigt tamt och tråkigt. Fragassos manus hoppar hejvilt från händelse till händelse (som för det mesta består av kassa fightscener där det hela känns som någon sorts fribrottning istället för en zombiefilm), utan att egentligen sammanfoga det till någon helhet. Det är relativt ok filmat, men det är inte fråga om något klassiskt technicolorfoto, utan istället en allmän känsla av slarvighet. Skådespelarna behöver vi inte ens prata om, de är för det mesta rejält usla eller ser bara tafatta ut. Som en tvillingfilm till Fragassos After death så fungerar det här alldeles utmärkt, men all stämning från originalet är borta. Det finns dock lite gore och makeupeffekterna är billiga men godkända så den passar in i samlingen, men jag känner fortfarande av besvikelsen från första gången jag såg den. Jag är alltså väldigt kluven som ni märker. En del av mig vill såga filmen totalt för att det är en så usel uppföljare, men den andra delen av mig vill gilla filmen för att det är en billig och fartfylld actionzombierökare. Det är helt enkelt Fragassos fel.

5 kommentarer:

mamoulian sa...

Nog en av den handfull italienska kultfilmer som suger som allra stenhårdast - det måste vara klass tillochmed för att göra sånhär skit :-D

Ninja Dixon sa...

Den suger absolut inte! Knappast bra heller, men bättre än sinnesslö dynga som... High School Massacre eller annan valfri sugig svensk "skräckfilm".

Men After Death är bättre :)

Jack J sa...

Jeg gir Fred ret: den suger inte! LOL. I øvrigt er det også værd at nævne, at det var Bruno Mattei (sammen med Fragasso), der stod for en del af instruktionen, da Fulci var væk.

Jocke Andersson sa...

Jack: Regin ser jag inte så mycket fel på, det är manuset av Fragasso som toksuger :)

Sara Ödmark sa...

Jag älskar dock affischen.