söndag 25 januari 2009

Alien Raiders (2008)


Tidigare i den här bloggen så har jag recenserat två filmer av filmmakarna bakom Blair Witch Project och fått ett distinkt intryck att de faktiskt är filmmakare med talang, som verkligen har något att komma med annat än ett koncept lånat från Cannibal Holocaust och en snuskigt smart reklamkampanj. Alien Raiders, producerad av Daniel Myrick (co-regissör av BWP)och regisserad av Ben Rock (BWP:s production designer) är faktiskt ytterligare ett bevis på att vi har att göra med personer som uppenbarligen älskar genren och inte är rädda för att ta gamla koncept och stuva om dem lite för att komma ut fräscha och intressanta.

Precis innan stängningsdags i en supermarket i en liten småstad någonstans i Kalifornien så stormar sex beväpnade och maskerade personer in och börjar avrätta kunder helt på vad som verkar vara måfå. De verkar dock ha någon sorts agenda då en av dem "scannar" av dem innan och säger vem som är säker eller inte. En civilklädd polis i butiken börjar bjuda på motstånd och fem minuter senare så är polisen och två av de maskerade döda, inklusive "scannern" vilket orsakar stora problem. Flera av personerna i byggnaden är tydligen infekterade av någon form av parasit och våra hjältar är där för att ta reda på vilka de är för att stoppa en invasion. Utan någon som kan se vem som är infekterad eller inte så har de stora problem och det blir inte bättre med hela gisslansituationen när polisen börjar anlända till platsen.

När jag läste om den här filmen så fastnade jag direkt för den lilla synopsis som jag läste och bestämde mig helt enkelt för att se filmen utan att läsa något mer om den. Detta var ett smart drag. Alien Raiders story är inte speciellt avancerad, men den är välskriven, totalt humorlös och portionerar ut alla detaljer man behöver får reda på i lagom portioner utan att trycka upp svaren rakt i ansiktet på en. Jag tycker om filmer som vågar välja att inte servera svar på alla frågor man har i en 10 minuter lång sekvens innan eftertexterna och även om Alien Raiders inte är världens originellaste film så är den i alla fall fullt medveten om vad den är och antar inte automatiskt att publiken är dum i huvudet. Filmens enda egentliga svaghet, speciellt eftersom jag sitter här och hyllar den för en rolig och smart story, är den fruktansvärt förutsägbara twisten i slutet som är så uppenbar att man ser den komma ungefär halvvägs in i filmen.

Ben Rock är en klart kapabel förstagångsregissör (detta var hans första långfilm) och filmen har ett bra flyt från början till slut. Man har även haft den goda smaken att vara lite old school i sin användning av effekter vilket alltid är trevligt. Skådespeleriet är överlag riktigt bra och det är kul att se lite halvkända ansikten som Carlos Bernard från 24 och Rockmond Dunbar från Prison Break och Soul Food i roller som personer som förvandlats till kallblodiga mördare av en orsak som bara de själva känner till. Alien Raiders är ingen tungviktare till film, men är bra, rappt och brutalt berättad och man vinner många poäng på det. Det är fråga om 85 riktigt trevliga minuter som jag rekommenderar till alla som vill se en kompetent och stabil scifi/horrorrulle. Synd bara på den riktigt gräsliga titeln.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Utspelar sig större delen av filmen i butiken? Jag gillar sådana filmer, som har en ganska begränsad yta. Den här verkar riktigt intressant.

Jocke Andersson sa...

Hela filmen utspelar sig i butiken, från början till slut faktiskt.