söndag 11 januari 2009

Brain Dead (2007)


Ibland är det väldigt skönt att efter 5-10 minuter av en film inse att man kommer att tycka om den. Kevin S Tenney (Night of the Demons, Witchboard) har kokat ihop en liten välsmakande klichesoppa som är fullt medveten om vad den är, och efter att ha sett den så har man ett lagom skönt leende på läpparna.
Under förtexterna så får vi följa en meteorits färd genom universum i en hyfsat snygg sekvens, med tanke på att filmen inte har alltför stor budget. I en kul liten sekvens så möter vi två fiskare ute i bushen varpå meteoriten, som egentligen inte är större än en femkrona, smackar rakt in i skallen på den ene av dem. Givetvis så innehåller den en alienparasit (vad annars?) som tar kontroll över mannen och förvandlar honom till en hjärnätande zombie som dödar sin vän i filmens första smaskiga gorescen. Resten av filmen har en enkel agenda - att introducera lite olika karaktärer som till slut kommer att hamna i en övergiven stuga mitt ute i ingenstans och kämpa mot de elaka hjärnätarna. Det behövs inte mer än så.

Man kan mäta kvaliteten på en film när det inte dröjer mer än kanske 20 minuter innan samtliga kvinnliga karaktärer har visat brösten. Det blir bara bättre om man inom samma tidsperiod blir erbjuden en exploderande skalle och en fin scen där en man får sina ögon intryckta och skallen isärsliten - allt utfört med välgjorda praktiska effekter. Så här fortsätter filmen ända till slutet och det blir inte sämre av att den har ett välskrivet manus och skådespelare som är med på skämtet. Brain Dead är fylld med klyschiga karaktärer men tack vare trevligt skådespeleri så funkar de. Visst, det finns en och annan texasaccent som är lite tvivelaktig men inget som stör. Filmen flyter på bra med sin låga humor och sina roliga gorescener så man blir aldrig uttråkad. Om det är något jag ska klaga på är det den rätt löjliga zombiemakeupen där de vandrande döda ser ut som om de varit med i en högstadieklassremake av NightBreed. Som tur är så är resten av makeupeffekterna riktigt fina och de kommer med lagom mellanrum. Gillar du dina zombiefilmer med lite låg, men ändå hyfsad humor så är detta ett mycket bra val. En potentiell kultrulle.

4 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Först och främst, den där bilden är skitäcklig! Men jag överlever :)

Den verkar kul och det är roligt att Kevin är i farten. Jag trodde han hade lagt av helt, men det vore trevligt om den kunde ledare vidare till en ny karriär för killen. The Rage, vad man än tycker om den, fick ju Kurtzman att signa ett gäng regi-kontrakt.

Tobias Thuresson sa...

Ok, det här låter som ett givet köp. Var finns den billigast tro?

Jocke Andersson sa...

Tyvärr så finns den inte på dvd alls än så länge... men den är förhoppningsvis på gång.

Tobias Thuresson sa...

Det fick bli att tanka den här tills ett lagligt alternativ dyker upp. Måste ses helt enkelt.