söndag 25 januari 2009

Dead Space (1991)


1979 kom Alien, en klassisk film som gett oss hundratals ripoffs och kopior. En av dem är den klassiska Roger Cormanproducerade Forbidden World från 1982 som är en blodig och sleazig produktion som är nästan lika underhållande som originalet. 1991 kom Corman på det brillianta idén att göra en remake på Forbidden World. Brilliant va? Eller?

Marc Singer, träskådisen som vi såg i V, ligger och sover i sitt rymdskepp, inoljad såklart. Han blir väckt av sin robot om ett nödrop från en planet i närheten. Innan han kan landa så måste han dock lasra några elaka rymdskepp i ett försök att dryga ut speltiden (69 minuter inklusive de ganska långsamma eftertexterna) med hjälp av lite stock footage från Battle beyond the stars. Väl på plats så visar det sig att ett elakt experiment, skapat av farsan från Malcolm in the middle, muterat helt åt helvete och detta måste nu tas hand om.

Det är alltså exakt samma story som i Forbidden World, bara kortare och med mindre sex och våld. Det funkar relativt bra ändå, om man är lagom desperat efter lite elaka rymdvarelser men jämför för guds skulle inte med originalet. Värst av allt, i Dead space får vi inte se en stor alien stå och spy som en snorfull tonåring efter att han blivit tvångsmatad med en cancersjuk lever. Nåja, vi får lite våld och lite tuttar i remaken också, och vi får se Marc Singer bli ledsen för att hans robotvän blir skrot. En sjysst Alienklon alltså. Riktigt trevligt.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Den här låter mysig! Finns den på dvd?

Jocke Andersson sa...

Tyvärr inte. Det är Cinemageddon som gäller