lördag 24 januari 2009

School Killer (2001)


Ah, Paul Naschy. En härlig kultfigur som spottade ur sig skräckfilm efter skräckfilm på 70talet och som tack vare sin pondus och sin glädje för genren gjort att han blivit en mindre idol för mig. En film som jag länge velat se var Carlos Gils School Killer där Naschy har en större roll som psykopatisk mördare. Kan det bli bättre? Filmen har ju allt. Den har Naschy. Den har ett bra manu... nej. Bra skådespelar... nej. Bra musi... nej.

School killer är ett klockrent exempel på hur man fuckar upp den enklaste storyn i mannaminne. Sex spanska ungdomar åker ut till en nerlagd skola för att sova över där några nätter. Det dröjer inte förrän man börjar se konstiga saker, mystiska skepnader och upplysta rum fastän det inte finns elektricitet, etc etc. När en tjej försvinner och senare hittas död så berättar en av huvudpersonerna att hans far var på samma plats 27 år tidigare med sina vänner för att festa och att en galen nattvakt mördade dem alla, innan han högg en yxa rakt i skallen på honom och gömde kroppen i en brunn. Nu börjar de se nattvakten lite här och var och de börjar dö en efter en. En av huvudpersonerna filmar dessutom allt och det är en massa snack om vad som kan fastna på film eller inte, men till ingen nytta för handlingen.

Jag fick intrycket att man inte hade en aning om vad man gjorde när man skrev manuset. Det innehåller en massa halvsmarta delar som man inte lyckats knyta ihop överhuvudtaget och det hela slutar med någon sorts twistending utan twist. Mitt inne i filmen börjar man berätta om händelserna 27 år tidigare och helt plötsligt får vi en 20 minuter lång flashback vilket känns väldigt klumpigt. Den enda skådespelare som överhuvudtaget kommer undan med hedern i behåll är Naschy, det gamla proffset, då de unga skådespelarna försöker tävla i vem som kan spela över mest. Till filmens försvar så är själva skolan en mycket bra plats för en skräckfilm och man har lyckats fånga den väl på kamera. Synd bara att handlingen är så usel och musiken är överdrivet hysterisk och sabbar ungefär varenda försök till stämning. Om du absolut känner att du vill se den här filmen så kan jag åtminstone meddela att vi får ett par snaskiga gorescener ungefär en timme in men jag vete faen om det är något att vänta på. Se filmen endast om du vill se allt med Naschy.

Inga kommentarer: