söndag 4 januari 2009

Xtro 3: Watch the Skies (1995)


Här har vi den tredje delen i den sköna trilogin full med elaka rymdvarelser där det enda gemensamma är regissör och titel. Xtro är en fin liten sleazig sak från det tidiga 80talet, Xtro 2 en renodlad, och underhållande, Alienklon och del tre lånar en hel del från Predator. Tyvärr så är Xtro 3: Watch the skies den sämsta delen i serien, och känns ibland som en parodi på lågbudgetfilmer utan att vara det. Synd, för storyn i sig är rätt kul.

Handlingen är iofs inget nytt, men den funkar. Ett team med soldater (sådana där totalt värdelösa individer som inte skulle ha en chans i helvete att överleva i ett riktigt krig) skickas ut till en hemlig ö för att desarmera gamla bomber som lämnats kvar. Väl på plats hittar man massor med nedgrävda människoben och en cementbunker utan ingång (som man lyckas spränga upp av misstag med hjälp av en av de mesigaste explosionerna i mannaminne). Det visar sig att ett Ufo störtade på Jorden 1955 och man förde det till ön för att experimentera. Rymdvarelsen ombord gillade givetvis inte det och slaktade alla vetenskapsmän, varpå man cementerade in honom/henne/denne i bunkern. Nu är han dock lös och springer omkring på ön, osynlig med hjälp av en billig optisk effekt och dödar soldaterna en efter en. Som om det inte skulle räcka så vill armén tysta ner det hela och döda dem allihopa.

Nä, det här är verkligen inte bra. Storyn i sig är det inget fel på men när filmen är gjord med minimalt engagemang så blir det bara tråkigt. De optiska effekterna är riktigt billiga och tråkiga, med de fjuttigaste explosionerna jag har sett i film på länge. Vill man skapa ok action så ska det smälla rejält men här känns det mer som om man bara tänt eld på lite bensin. Skådespeleriet är riktigt tråkigt av samtliga inblandade, till och med Andrew Divoff som ser ut som om han skulle vilja vara någon annanstans. Robert Culp dyker upp i en cameo bara för att man ska få ett känt namn på affischen och hans roll består av att sitta vid ett skrivbord i en tom lagerlokal och leka general. Första halvan av filmen är dödligt tråkig, och hjälps inte speciellt mycket av den sövande berättarröst som dyker upp då och då. Det kommer igång lite mot slutet där vi får en och annan helt ok gorescen men då har man redan gett upp. Den hysteriska musiken gör inte mycket för att öka intresset och i slutändan så är det här en riktigt trist rulle. Inte helt värdelös, bara trist. Går att se om du absolut inte har något annat för dig.

2 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag måste nästan se den igen på grund av alla glada skratt som hördes från min gamla lya när kanin-scenen kom. Hm. Fast 299 kr för boxen på Sfbok är inte bra.

Jocke Andersson sa...

Jag köpte min från Play för 14 evvro. Det är den värd. Fast Xtro3 utgåvan är inget vidare. Fullscreen och mullrigt ljudspår.