söndag 4 januari 2009

Xtro (1983)




Här har vi ytterligare en film som har koppling till min barndom, från det tidiga 80talet när man strövade omkring i videobutikerna och kollade in de coola skräckfilmerna som man inte fick hyra för att man var för ung. Xtro var en av de filmerna och det hade ett riktigt coolt omslag så jag ville givetvis se den, men av någon anledning så blev det aldrig av. Förrän härom dagen. 20-25 år senare. Så, då är frågan, kan sådana förväntningar hålla? Absolut.

Harry Bromely Davenport erkänner utan att tveka på extramaterialet på dvdn att Xtro är en skitfilm som bara gjordes för att chocka så mycket som möjligt. Att den nämndes som en Video Nasty gjorde bara saken bättre och den absolut bästa reklamen var när kvällsnyheterna var hemma hos en mördare som gått bärsärkagång i ett parkeringsgarage. Kameran visade upp individens stora videosamling och man zoomade sakta in på den och vilade på... Xtro. Efter det drog filmen in ännu mera pengar. Men är då Xtro så dålig och sleazig som den vill vara? Dålig? Absolut inte. Sleazig? I lagom mängder.

När filmen börjar så drömmer lille Tony en mardröm om sin försvunne far som han påstår blev bortförd av ett ljussken. Hans mamma tror dock att han helt enkelt har stuckit och tre år senare så har hon gått vidare och skaffat en ny pojkvän. Givetvis har han inte stuckit och med hjälp av några halvdana optiska effekter så kommer ljusskenet tillbaka och lämnar kvar en konstig varelse som går på alla fyra. Den dödar ett par i en bil och tar sig in i en stuga där den i lite lätt hentaistil våldtar en kvinna och, i filmens skönaste scen, helt sonika återföds som den vuxne man han en gång var. Nu tar han sig tillbaka till sin gamla familj som kanske inte riktigt kan acceptera honom hur som helst, men till sonen så förklarar han sina planer. De ändrade honom till något utomjordiskt och nu har han kommit för att ta dem med sig.

Nog är det fråga om ren exploitation här, och Harry Bromley Davenport regisserar slarvigt och hjälps inte direkt av det aningen fragmenterade manuset, men lyckas ändå hålla uppe underhållningen från början till slut genom en serie roliga sekvenser och mordscener. Till exempel så ger fadern psykiska krafter till sin son som ett led i processen att konvertera honom, och han använder gärna dessa till att döda elaka grannar som retat upp honom. I en skön scen så vaknar hans actionfigur till liv och bryter sig in hos den sura granne som tidigare dödat hans orm och gör processen kort med henne. Just den delen av filmen har en skönt surrealistisk kvalite. Maryam D'Abo ,som var med i någon bondfilm, gör här sin första roll, visar brösten hela tiden (Jag kommer ihåg artikeln som var med i någon porrtidning. Bondbruds hemliga sexfilm) och slutar som en äggfylld kokong i taket. Mot slutet av filmen så börjar faderns mänskliga förklädnad att ruttna och jag älskar verkligen makeupen och designen i den slutgiltiga formen som han har. Det hela skulle antagligen ha blivit rätt löjligt om inte Davenport faktiskt lyckats samla ihop ett gäng kompetenta skådespelare i huvudrollerna. Philip Sayer som fadern är faktiskt riktigt bra i en rätt bizarr roll och Bernice Stegers gör bra ifrån sig som den aningen konfunderade mamman.

Jag gillade verkligen Xtro. Den har det mesta som en underhållande film ska ha. Bröst, gore, härliga rymdvarelser i en skönt rapp blandning. Perfekt exploitation alltså.

9 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Jag har varit sugen på att se den länge och har hållt i Xtro-boxen många gånger. Kanske blir ett litet inköp då :)

Jocke Andersson sa...

Det tycker jag... håller på att titta på Xtro 3 nu... :)

Fred Anderson sa...

Det enda jag minns av trean (förutom några betongsprickor som uppenbarligen var ditritade med krita) så är det att musiken blir jättedramatiskt när det kommer in en kanin i bild vid ett tillfälle :)

Jocke Andersson sa...

Xtro 3 var verkligen skräp. :) Bitvis underhållande men alldeles för sällan

Tobias Thuresson sa...

Eftersom alla dissar trean i serien beställde jag Image Entertainments double feature med enbart ettan och tvåan på för cirka 50:- på Axelmusic. Kommer jag bli nöjd? Har verkligen velat se dessa läänge.

Jocke Andersson sa...

Tobias: Det är värt det bara för ettan. Den har allt man behöver:

Blod. Check.
Tuttar. Check.
Slem. Check.
Tentakler. Check.
Billiga optiska effekter som är rätt mysiga ändå. Check.
En elak dvärgclown. Check.
En alien som våldtar en kvinna och återföds som en vuxen man på ett par minuter. Check.

Tvåan är ett rent Alienplagiat med en totalt ointresserad Jan-Michael Vincent i huvudrollen, och den brukar också bli sågad men jag tycker det är en helt ok rulle. Lite gore och ett trevligt monster.

mamoulian sa...

Jag tycker ganska mycket om första Xtro (tvåan kändes inte så bra och trean vill jag nog inte försöka mig på). Den röriga och taffliga exploitation känns och blir för mig angenämt absurdistiskt, kanske nästan lite surrealistiskt... och att d'Abo är med gör ju inte saken sämre direkt... (Living Daylights var hon med i som Bond-brud, så klart :-)

Jocke Andersson sa...

Scenen där dvärgclownen lägger ner äggen i en koffert med gegga kändes faktiskt just.. surrealistisk. Xtro är precis som bra exploitation ska vara. Knökfull med roliga saker varav en tredjedel kanske funkar och resten skakar man bara på huvudet åt. :)

Tobias Thuresson sa...

Oj, det här verkar ha varit ett klokt inköp med andra ord. Hoppas bara att det är två discar och inte en flipper. HATAR flipper-discar. Alla filmer borde ha dvärgclowner... men (OBS!- Gory Glory-varning) har tvåan några tuttar då? La-la-la-la-la... :-)