onsdag 7 januari 2009

The Woods (2004)


Det här var minsann en positiv liten överraskning.

Regissören Lucky McKee fick någon sorts kultstatus efter att hans lilla variant av Frankenstein, May, fick bra kritik när den släpptes 2002. 2004 fick McKee lite högre budget för att filma The Woods, en skön old school skräckfilm som av någon anledning lades på hyllan och fick inte premiär förrän två år senare. Filmen handlar om den unga Heather, ett problembarn som närapå brännt ner sitt hem efter ett argument med sin mamma och som straff hamnar på en skum flickskola mitt ute i mörka skogen. Skogen är ju det mörka temat här och när Heather försöker fly så börjar hon höra konstiga röster och se skepnade som jagar henne, innan hon raskt befinner sig tillbaka där hon började. Skolan i sig verkar ha stora problem att hålla själva skogen ute från sina salar och befolkas av väldigt konstiga lärare, bara kvinnor. Det går rykten om någon förbannelse som lades över markerna 100 år tidigare efter att en trio häxor blivit mobbade och nu börjar unga flickor försvinna på mystiska sätt. Något i den stilen i alla fall.

Jag vill börja med att klaga på att denna film, trots att den utspelar sig på en flickskola, inte innehåller något som helst naket eller några lesbiska sexscener i duschen. Med det sagt så är detta kanske inte en film där något sådant skulle passa in. The Woods är en aningen gammaldags film där betoningen ligger lite mer på drama än vad som är brukligt nuförtiden och det fungerar bra. Lucky McKee är uppenbarligen kunnig och filmen har en skön distinkt look med en hel del intressanta paletter vilket fungerar bra med den lagom långsamma takten. Stämningen är mysig, speciellt ute i skogen som gärna får liv ibland. Skådespeleriet är överlag bra och det är alltid roligt att se Bruce Campbell, här i en större biroll som Heathers piskade far. Även om jag tyckte att upplösningen var aningen luddig är detta en riktigt skön och bitvis mycket spännande liten sak, som till och med innehåller lite gore för oss som gillar sånt. MVG.

Sen får den 10000 bonuspoäng och en extraball för att den skapade lite problem för M Night Shyamalajanananiens halvdana The Woods, som fick byta namn till The Village.

5 kommentarer:

Weekend Video sa...

Det är något speciellt med flickor i vita knästrumpor och korta kjolar ;D
Kolla in Girl Slaves Of Morgana Le Fay med :D

mamoulian sa...

Ja, Le Fay är du nog glad för, broder ;-)

The Woods är en av mina moderna favoriter. Filmen är tillräckligt bra i sig, men jag gillar ändå hur den binder samman gamla klassiker som Evil Dead, Suspiria och Carrie... Lucky Mckee är en mycket bra regissör - gillar även May och Sick Girl. Synd bara att det inte finns något kommentarspår eller annat extramaterial till The Woods (klart filmen räcker, men det hade varit kul att höra lite vad regissör/skådisar haft för funderingar...)

Jocke Andersson sa...

Ni har övertygat mig, Girl Slaves of Morgana Le Fay åker med i nästa filmbeställning jag gör. ;)

Med tanke på hur bolaget dumpade filmen direkt på dvd istället för att släppa den på bio som det var tänkt så finns det nog en hel del roligt att lära om den, så lite xtramaterial hade varit roligt. Men men, man kan inte få allt. En trevlig film var det i alla fall. :)

Anonym sa...

Håller med om att The Woods är en ganska trevlig flickskoleskräckfilm. Inte alls i samma klass som genrens mästerverk, Suspiria och La Residencia, men helt klart bra. Har dock lite svårt för Patricia Clarkson.

Har du inte sett Serradors La Residencia (The Finishing School/The House That Screamed) så rekommenderar jag den varmt.

Jocke Andersson sa...

Jag ska kolla upp La Residencia, helt klart