onsdag 14 januari 2009

Jaka Sembung (1981)


Jag får börja med att tacka Nederländerna för att de koloniserade Indonesien och för att de motsatte sig Indonesiens frihet i en fyra år lång blodig konflikt. Väpnade konflikter i sig är ingenting jag skulle uppmuntra men om man ska tro på Jaka Sembungs producent så var detta orsaken till att Indonesien har en så egen filmkultur, som skönt blandar in influenser från väst och blandar dem i en sagolik soppa full med ultravåld. Den coole Barry Prima spelar Jaka Sembung, en hjälte baserad på en oerhört populär serietidning från 60talet. Han är en frihetskämpe som ställer sig upp mot de löjligt onda (och polisongförsedda) holländarna. De skickar dock en svartkonstnär på honom och detta resulterar i att han blir fängslad, misshandlad, fastspikad i en vägg, förblindad med bajonett och förvandlad till en gris. Han får dock tillbaka synen (och sin människokropp) tack vare en kvinnlig frihetskämpe som offrar sitt liv för honom och nu svär han att hämnas.

Det är finfin exploitation det här. Man verkar ha haft en ok budget och manuset är rätt ambitiöst, vilket egentligen är filmens svaghet då man tycker att de kunde ha klämt in lite mer blod. Det är lite för mycket dåligt dubbat snack ibland. Men Barry Prima är en fin actionhjälte, skurkarna är riktigt slemmiga och elaka, och när vi får gore så är det färgglatt och underhållande. Lemmar och huvuden flyger, ögon sticks sönder, allt gjort med härligt enkla effekter. Det finns inte så mycket mer att säga. Underhållande är det, även om jag kanske gillade Devil's Sword bättre. Ännu ett stort tack till Mondo Macabro för att de släpper sånt här i fina utgåvor.

3 kommentarer:

Fred Anderson sa...

Det är tragiskt att jag inte köpt den här ännu. Jag ska göra det. Jag lovar. Precis som My Bloody Valentine.

Jack J sa...

Ja, Fred, det er hemsk tragiskt! LOL. Køb den!

Jeg elsker naturligvis også JAKA SEMBUNG og jeg spurgte Pete Tombs (via Cinehound), om de ville udgive sequels'ne også og han svarade, at ja, om den første sælger godt nok. Der er 4 efterfølgere.

Desværre sælger MM's Indo-film ikke særlig godt. Den der sælger bedst er VIRGINS FROM HELL, fordi den har "virgin" i titlen (no kidding!).

Jocke Andersson sa...

Jag har faktiskt tänkt lägga större delen av nästa månads dvdbudget på Mondo Macabrorullar.

Virgins Of Hell är en av dem. :)